Η αναγκαιότητα του Search Engine Optimization (SEO) για μία ηλεκτρονική επιχείρηση

Η αναγκαιότητα του Search Engine Optimization (SEO) για μία ηλεκτρονική επιχείρηση


Το search engine optimization, για όσους είναι καινούριοι στο internet marketing, αφορά τις διάφορες τακτικές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να βελτιώσει την κατάταξη μίας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης. 

Πόσο σημαντικό είναι όμως το SEO για μία ιστοσελίδα; 

Κάποτε έλεγαν “content is king”, δηλαδή τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας είναι ο βασιλιάς, όμως με τους ρυθμούς που αυξάνεται ο αριθμός των ιστοσελίδων, τα ποιοτικά περιεχόμενα χάνονται στο πλήθος. Ναι, τα περιεχόμενα μιας ιστοσελίδας είναι πολύ σημαντικά, αυτό όμως είναι το πρώτο κομμάτι της εξίσωσης. Το δεύτερο είναι να γνωρίζεις πως θα τα προωθήσεις, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν από την συνηθισμένη «φασαρία».  

 

Η δύναμη της ποιότητας  

Κατά την γνώμη μου το μυστικό της επιτυχίας στο διαδίκτυο βρίσκεται στο συνδυασμό της φερεγγυότητας του website και στο SEO. Τα ποιοτικά περιεχόμενα εξασφαλίζουν την φερεγγυότητα, ενώ η σωστή εκπαίδευση, μαζί με αρκετή προσπάθεια, την υψηλή κατάταξη. Στην ουσία, τα ποιοτικά περιεχόμενα είναι μέρος του search engine optimization, από την άποψη πως ευνοούν την δημιουργία backlinks, τον σημαντικότερο παράγοντα του SEO. 

Η Google θέλει να βλέπει backlinks δημιουργημένα από διαφορετική διεύθυνση IP, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει χωρίς ποιοτικά περιεχόμενα. Το σωστό SEO πρέπει να στηρίζεται στην ποιότητα. Μόνο τότε έχουν νόημα οι τακτικές και η όλη προσπάθεια. 

Όσο καλός και αν είσαι στο SEO, αν δεν προσφέρεις κάποιας μορφής ποιοτική υπηρεσία, η επιχείρηση θα έχει ημερομηνία λήξης. Προσωπικά είμαι ερωτευμένος με την ποιότητα της υπηρεσίας, είτε πρόκειται για φυσικό προϊόν, είτε για ψηφιακό, είτε για πληροφορία, είτε για οτιδήποτε. Τα χρήματα που κερδίζω σαν internet marketer, είναι για μένα μονάδα μέτρησης της υπηρεσίας που προσφέρω. 

Νομίζω πως επιτέλους οδηγούμαστε σε εποχές που η ποιότητα θα οδηγεί την οικονομία. Σκεφτείτε το λίγο. Γιατί θα πας σε ένα εστιατόριο ή bar, ξανά και ξανά; Σου προσφέρει υπηρεσία; Νομίζω πως ναι. Γιατί μία ταινία θα σπάσει τα ταμεία; Γιατί θα καθηλώσει τους θεατές για 2 ώρες. Θα διασκεδάσουν, θα περάσουν 2 πολύ όμορφες ώρες. Προσφέρει υπηρεσία; Νομίζω πως ναι. 

Κατά αντιστοιχία, όσο περισσότερο κόσμο βοηθήσω να δημιουργήσει μία online επιχείρηση, τόσα περισσότερα χρήματα θα κερδίσω. Οπότε στρέφω την προσοχή μου στο πως θα δώσω και το πώς θα πάρω τακτοποιείται από μόνο του. Η ποιότητα των περιεχομένων μίας ιστοσελίδας παίζει τεράστιο ρόλο για την επιτυχία. 

Ο επισκέπτης που θα έρθει θα έχει μία φαγούρα. Αν δεν μπορείς να του δείξεις πως να την ξύσει αποτελεσματικά, δεν έχεις τύχη. Ας δούμε τώρα πως συνδέεται η ποιότητα με το search engine optimization.  

 

Η δύναμη του SEO  

Η Google θέλει να εμφανίζει ποιοτικά websites στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Θέλει ο χρήστης να μπορεί να βρει εύκολα αυτό που ψάχνει. Αυτό είναι το προϊόν που πουλάει. Ποιότητα στην αναζήτηση. Όπως φαντάζομαι γνωρίζετε, για να διαπιστώσει ποια websites αξίζει να βρίσκονται στην πρώτη σελίδα, χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο.

Ο αλγόριθμος αυτός περιλαμβάνει τα backlinks προς μία ιστοσελίδα, την δραστηριότητα της ιστοσελίδας, τον χρόνο που περνούν οι επισκέπτες στην ιστοσελίδα και πολλά ακόμα στοιχεία. Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γνωρίζει κατά πόσο οι πληροφορίες ή τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που προσφέρει η ιστοσελίδα είναι ποιοτικές. 

Βλέπω για παράδειγμα πολλές ιστοσελίδες να βρίσκονται ψηλά για την keyword «προώθηση ιστοσελίδων SEO» και να μην έχουν ιδέα για το αντικείμενο. Στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί να καταθέσει την άποψή του. 

Αυτό είναι ευχή και κατάρα. Από την μία δίνει φωνή στον κόσμο, από την άλλη δημιουργείται ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών, του οποίου η ποιότητα είναι πολύ δύσκολο να φιλτραριστεί. Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι το SEO. Σου δίνει την δυνατότητα να αναδυθείς πάνω από την φασαρία και να προβάλεις σε ένα τεράστιο κοινό, απόψεις, υπηρεσίες και προϊόντα. 

Αν δεν γνωρίζεις από search engine optimization, όσο ποιοτικά περιεχόμενα και να έχεις, θα χαθείς στο πλήθος. Το SEO είναι απολύτως απαραίτητο. Θα μου άρεσε να δω κάποια στιγμή διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας από αυτά που περιλαμβάνει ο αλγόριθμος της Google. Κάποια στιγμή θα γίνει. Ο αλγόριθμος εξελίσσεται συνεχώς και μαζί του το search engine optimization.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια