Γρήγορη καταχώρηση ιστοσελίδας στο ευρετήριο των μηχανών αναζήτησης

GooglebotΑν φτιάξατε μόνος σας μία ιστοσελίδα ή ένα ιστολόγιο (blog) τότε είναι πολύ σημαντικό να την καταχωρήσετε στις μηχανές αναζήτησης προκειμένου να μπορούν να σας βρίσκουν οι χρήστες του διαδικτύου.
Έτσι, το ερώτημα είναι, πως  αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατό;
Πριν σας δώσω μερικές καλές συμβουλές για να προσελκύσετε το Googlebot στην ιστοσελίδα σας θα σας πω λίγα πράγματα για το Googlebot καθώς τη διαφορά μεταξύ ευρετηρίασης (indexing) και ανίχνευσης (crawling).
    Το Googlebot είναι  το λογισμικό αναζήτησης  που στέλνει η Google με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα στο διαδίκτυο για να τα προσθέσει στο ευρετήριο αναζήτησης της Google .
    Ανίχνευση είναι η διαδικασία όπου το Googlebot πηγαίνει  διαδοχικά από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα, με σκοπό την εξεύρεση νέων και ενημερωμένων πληροφοριών για την καταχώρηση στη Google. Το Googlebot βρίσκει τι θα ανιχνεύσει με τη χρήση δεσμών (links).
    Ευρετηρίαση είναι η κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης η οποία προκύπτει από την επεξεργασία των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από την Googlebot κατά τη διάρκεια της ανίχνευσης του. Σημαντικοί παράγοντες για την καλύτερη κατάταξη είναι η ποιότητα του περιεχομένου και η συνάφεια των λέξεων αναζήτησης με αυτές του κειμένου. Οι πληροφορίες, όπως ο τίτλος, οι ετικέτες και τα  alt χαρακτηριστικά,  αναλύονται  επίσης κατά τη διάρκεια του indexing.
Πως λοιπόν το Googlebot βρίσκει νέο περιεχόμενο στο διαδίκτυο (ιστοσελίδες, blogs, κ.λ.π.); Ξεκινάει με τις ιστοσελίδες που είχαν αποθηκευτεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαδικασιών ανίχνευσης και προσθέτει τα δεδομένα πλοήγησης (κυρίως sitemaps) που παρέχονται από webmasters. Καθώς περιηγείται στις ιστοσελίδες που προηγουμένως έχουν ανιχνευθεί, εντοπίζει συνδέσμους  για σελίδες που πρέπει να ανιχνευθούν. Ως εκ τούτου, το νέο περιεχόμενο στο διαδίκτυο το ανακαλύπτει μέσω sitemaps και συνδέσμων.

Πως λοιπόν θα κάνετε την ιστοσελίδα σας να ευρετηριαστεί πιο γρήγορα από το Googlebot;

  •     Δημιουργήστε ένα sitemap (χάρτη ιστοτόπου)
Ένας sitemap είναι ένα έγγραφο XML που θα "ανεβάσετε" στον server της ιστοσελίδας σας και αναφέρεται ουσιαστικά σε κάθε σελίδα στον ιστοχώρο σας. Ενημερώνει τις  μηχανές αναζήτησης,Χάρτης ιστοτόπουόταν έχουν προστεθεί νέες σελίδες και δηλώνει τη συχνότητα που θέλετε να γίνεται επανέλεγχος για τυχόν αλλαγές σε συγκεκριμένες σελίδες. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε μια μηχανή αναζήτησης  να έρθει πίσω και να ελέγξει την αρχική σελίδα σας καθημερινά για νέα προϊόντα, ειδήσεις και άλλο νέο περιεχόμενο.
Αν δεν ξέρετε πως να τον δημιουργήσετε, ένας εύκολος τρόπος είναι να επισκεφθείτε την διεύθυνση: www.xml-sitemaps.com. Γράψτε την διεύθυνση του website σας και περιμένετε μέχρι να δημιουργηθεί ο χάρτης ιστοτόπου. Έπειτα τον κατεβάζετε στον υπολογιστή σας. Το τελευταίο βήμα είναι να τον ανεβάσετε στον server σας.

  •     Υποβολή χάρτη ιστοτόπου μέσω Google Search Console

webmaster toolsΗ πιο βασική υποβολή του sitemap σας, που αφορά μια νέα ιστοσελίδα, είναι στα εργαλεία για webmasters της Google (Google Search Console). Αν δεν έχετε ήδη λογαριασμό Google, απλά δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό και στη συνέχεια πηγαίνετε στο Google Search Console - προσθήκη νέου site.
Εκεί θα δηλώσετε τη νέα ιστοσελίδα και θα επικυρώσετε την ιδιοκτησία της.
Μετά θα πάτε: βελτιστοποίηση - sitemap όπου θα  προσθέσετε το σύνδεσμο προς το sitemap της ιστοσελίδας σας. Έτσι θα  ειδοποιηθεί η Google για τις σελίδες που έχετε ήδη δημοσιεύσει. Επίσης μπορείτε να  δημιουργήσετε ένα λογαριασμό με το Bing και να υποβάλετε το sitemap σας μέσω  Webmaster tools τους .  
  •     Δημιουργία ή ενημέρωση Social Profiles
social mediaΌπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ανίχνευση θα φτάσει στο site σας μέσω συνδέσμων. Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε κάποιες γρήγορες συνδέσεις προς την ιστοσελίδα σας είναι η δημιουργία προφίλ κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn, Pinterest κτλ) για τη νέα σας ιστοσελίδα ή η προσθήκη ενός  συνδέσμου, για το νέο δικτυακό τόπο, σε προϋπάρχοντα προφίλ.
  

Ποιες άλλες τεχνικές έχετε χρησιμοποιήσει για να ευρετηριαστεί σύντομα μια νέα ιστοσελίδα ή blog; Παρακαλώ μοιραστείτε τις στα σχόλια !


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια