Πως θα επιλέξετε SEO εταιρεία


 

Πως θα επιλέξετε SEO εταιρεία

Ας υποθέσουμε ότι είμαι πελάτης και ενδιαφέρομαι να βρω κάποια εταιρία που να προσφέρει προώθηση ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης. Για να διαλέξω την πιο κατάλληλη θα εξετάσω αρχικά τα παρακάτω βασικά στοιχεία.   

SEO Case studies και συστάσεις: Τo πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που θα κοίταζα είναι οι δουλείες που έχει κάνει κάποια εταιρεία.Εκεί θα ήθελα να δω τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν,τα αποτελέσματα καθώς επίσης και συστάσεις από πρώην πελάτες. Εδώ απλά να σημειώσω ότι σε γενικές γραμμές στην Ελλάδα βλέπω case studies στα οποία παρουσιάζεται να έχει γίνει βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης σε συγκεκριμένες σελίδες για keywords τα οποία δεν είναι και τόσο ανταγωνιστικά και δεν χρειάζεται να γίνει και κάποια αξιόλογη προσπάθεια για να χτυπηθεί η πρώτη θέση καθώς σε πολλές περιπτώσεις μια καλή θέση στην πρώτη σελίδα θα ήταν εξασφαλισμένη και χωρίς την βοήθεια κάποιου SEO expert.  

Καταχώρηση σε χιλιάδες μηχανές αναζήτησης και καταλόγους: Η συγκεκριμένη “ατάκα” θα έπρεπε να έχει από πάνω μια τεράστια επιγραφή που να γράφει SPAM. Τις εταιρίες που ζητάνε χρήματα για να σας καταχωρήσουν την σελίδα σε μηχανές αναζήτησης και σε χιλιάδες directories καλύτερα να τις αποφύγετε. Πρώτα απ’ όλα η καταχώρηση στις βασικές μηχανές αναζήτησης (google,yahoo,bing) είναι δωρεάν και η διαδικασία είναι πολύ απλή (Add url και υποβολή sitemap για google). Επιπλέον τα directories δεν είναι τόσο καλά για το SEO πια. Οι καταχωρήσεις σε χιλιάδες μηχανές και καταλόγους δεν θα σας προσφέρουν κάτι καλύτερο στην κατάταξη στα serps. Και το σημαντικότερο από το συνολικό traffic της σελίδας σας το πολύ ένα 0.5% να προέρχεται από directories.  

Πρώτη θέση στο Google :Την πρωτιά στο Google δεν μπορεί να την υποσχεθεί κανείς. Σίγουρα για κάποια keywords που δεν είναι και τόσο ανταγωνιστικά είναι πολύ πιο εύκολο να βγαίνει κάποιος στην πρώτη σελίδα. Επίσης για long-tail keywords που δεν είναι και τόσο συνηθισμένα είναι σχετικά εύκολο να βγει κάποιος πρώτος και χωρίς την βοήθεια κάποιου seo expert. Έχω δει για παράδειγμα κάποιον seo expert να υπόσχεται πρωτιά στο google με 100% επιτυχία(!) όπως έλεγε και το αστείο είναι ότι αναφερόταν σε καμπάνια PPC στην οποία επίσης κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί την πρωτιά καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την καθορίζουν και εκεί! Αν κάποια εταιρεία σας υποσχεθεί την πρώτη θέση ρωτήστε τους πως είναι αυτό δυνατόν όταν και η ίδια η google δηλώνει πως κανείς δεν μπορεί να το υποσχεθεί αυτό!  

Αν θέλετε να δείτε πόσο καλή είναι μια εταιρεία στην προώθηση ιστοσελίδων απλά κάντε ένα γρήγορο seo check up στην ιστοσελίδα τους αλλά και σε ιστοσελίδες που έχουν ως case studies. Title tags,συχνότητα keywords στο κείμενο,σωστά δομημένο κείμενο-ορθογραφικά λάθη που χαλάνε την φιλικότητα της σελίδας προς τον χρήστη,μοναδικά βελτιστοποιημένα meta tags, backlinks, κατάταξη στα serps για συγκεκριμένα keywords είναι κάποια από τα πρώτα που πρέπει να κοιτάξετε. Αν δεν έχουν σωστό SEO στην σελίδα τους τότε πως περιμένετε να κάνουν σωστή δουλειά σε εσάς; 

SEO μεθοδολογία: To επόμενο που θα κοιτάξουμε είναι ποια συγκεκριμένη μέθοδο θα ακολουθήσει η εταιρεία για να μας ανεβάσει στα αποτελέσματα αναζήτησης.Θα κοιτάξουν να βελτιώσουν τους βασικούς search engine ranking factors?Θα προσθέσουν νέες σελίδες?Θα βελτιστοποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες? Θα προτείνουν redesign στην σελίδα για να την κάνουν πιο seo friendly?  

SEO reporting: Πως θα γίνονται οι αναφορές τις προόδου της σελίδας? Τι θα περιλαμβάνεται σε αυτές και πόσο συχνές θα είναι?  

Σε γενικές γραμμές καλό θα ήταν να ξέρετε πλήρως τι πρόκειται να κάνει ο seo consultant στην σελίδα σας. Αν δεν καταλαβαίνετε κάτι ζητήστε του να σας το εξηγήσει απλά και κατανοητά. Επίσης αν ο seo χρησιμοποιεί “άτιμες” μεθόδους όπως doorway pages, link farms, πληρωμένα links και άλλες κακόβουλες μεθόδους για να επιτύχει την πρωτιά τότε μπορεί βραχυχρόνια να έχετε κάποια αποτελέσματα αλλά αργά η γρήγορα η σελίδα σας θα βυθιστεί και θα εξαφανιστεί από τις μηχανές αναζήτησης. 

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω πως οι seo experts δεν είναι ούτε θαυματουργοί αλλά ούτε πυρηνικοί φυσικοί. Η προώθηση ιστοσελίδων είναι μαι διαδικασία μακροχρόνια όπου χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και βελτίωση ώστε να επιτευχθούν οι καλύτερες θέσεις στην κατάταξη. Τα αποτελέσματα δεν έρχονται από την μια στιγμή στην άλλη και πρέπει να σκεφτείτε τι είναι αυτό που χρειάζεστε ακριβώς. Για πιο σύντομα αποτελέσματα μπορείτε να δοκιμάσετε το pay per click advertising. Αν είστε αρχάριος τότε μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια seo tips για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στα serps.  

Σε επόμενο άρθρο θα προσπαθήσω να μαζέψω τα διάφορα "κουλά" που έχω ακούσει και έχω δει κατά καιρούς από "seo companies" και "SEO experts". Όλα αυτά που υπόσχονται λένε και γράφουν στις σελίδες τους κάποιοι που προφανώς δεν γνωρίζουν και πολύ καλά το αντικείμενο του Search Marketing και έχουν μπει στον χώρο για άλλους λόγους.Προφανώς και δεν θα γίνει καμία αναφορά σε ονόματα εταιριών κτλ και θα αναφερθούν απλά γενικόλογα παραδείγματα από ελληνικές και ξένες εταιρείες. Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε κάποιο τέτοιο μαζί μου τότε στείλτε μου ένα mail από την φόρμα επικοινωνίας….  

Εσείς τι είναι αυτό που κοιτάτε για να διαλέξετε κάποια SEO εταιρεία;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια