Από τη στιγμή που θα φτιάξετε το site σας, το επόμενο βήμα είναι να το συμπεριλάβετε στις λίστες του Google και στις υπόλοιπες σημαντικές Μηχανές Αναζήτησης.
Στην πραγματικότητα, το να συμπεριληφθεί το site σας σε Μηχανές Αναζήτησης είναι σχετικά απλό. Το να συμπεριληφθεί όμως με επιτυχία, έτσι ώστε να λάβει ψηλότερη κατάταξη είναι πιο δύσκολο.
Δεν σας αρκεί απλά να γνωρίζουν οι μηχανές αναζήτησης ότι οι σελίδες σας υπάρχουν. Αυτό που θα σας φέρει επιτυχία και επισκέπτες, είναι οι σελίδες σας να έχουν μια καλή θέση κατάταξης στις λίστες αποτελεσμάτων στις Μηχανές Αναζήτησης.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές / μικρά μυστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν, ώστε το site σας να βρεθεί στις πρώτες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης:
1. Σκεφτείτε με προσοχή ποιες λέξεις -κλειδιά θα χρησιμοποιήσετε.
Αυτό που εσείς θεωρείτε επαρκές για τον εντοπισμό του site σας μπορεί να μην είναι αυτό που στην πραγματικότητα αναζητούν οι άλλοι. Επιλέγοντας τις κατάλληλες λέξεις για το site σας, προσπαθήστε να είστε πολύ συγκεκριμένοι. Ορίστε δυο ή τρεις φράσεις-στόχους για κάθε σελίδα του site σας. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ γενικές λέξεις-κλειδιά, όπως «ταξίδι» ή «διακοπές» καθώς οι λέξεις αυτές είναι σπάνια (ή και καθόλου) ενδεικτικές του περιεχομένου του site σας.
Τι είναι οι λέξεις -κλειδιά;
Όταν κάποιος αναζητά πληροφορίες στο Ίντερνετ, συνήθως πηγαίνει σε μια μηχανή αναζήτησης και πληκτρολογεί μερικές λέξεις που περιγράφουν αυτό που ψάχνει.
Στη συνέχεια η μηχανή αναζήτησης ελέγχει τη βάση δεδομένων της και εμφανίζει λίστες αποτελεσμάτων που ανταποκρίνονται στις λέξεις που πληκτρολογήθηκαν. Αυτές οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν αναζητούν κάτι, ονομάζονται λέξεις-κλειδιά ή όροι αναζήτησης ή keywords.
Αν έχετε επιχειρήσει μια έρευνα με τη βοήθεια των μηχανών αναζήτησης, θα γνωρίζετε ότι η χρήση μόνο μιας λέξης δίδει αποτελέσματα που είναι πολύ γενικά και συχνά άσχετα με το αντικείμενο αναζήτησης. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στην έρευνα σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε 2 ή 3 λέξεις μαζί ή μια φράση. Αυτό θα δώσει σίγουρα πιο σχετικά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα: Αν αναζητώ «Κρήτη» στο δίκτυο, το Google θα μου εμφανίσει μερικά εκατομμύρια σελίδες. Αν κάνω την έρευνα μου πιο συγκεκριμένη αναζητώντας «ξενοδοχεία Κρήτη», τότε τα αποτελέσματα θα είναι πολύ λιγότερα.
Οι λέξεις-κλειδιά στα παραπάνω παραδείγματα είναι: Κρήτη ή ξενοδοχεία.
2. Φροντίστε η σελίδα σας να περιέχει αρκετό κείμενο.
Το εμφανές κείμενου στη σελίδα σας θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστο 200-250 λέξεις και να βασίζεται στις λέξεις - κλειδιά που έχετε επιλέξει.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το χτίσιμο ενός επιτυχημένου site. Οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να είναι σε θέση να «διαβάζουν» το κείμενο σας όπου θα επαναλαμβάνονται συχνά οι λέξεις - κλειδιά, έτσι ώστε να «κατανοήσουν» πως πρέπει να κατατάξουν το site σας.
Γράψτε το κείμενο βασισμένοι στις φράσεις - κλειδιά και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τις φράσεις αυτές όσο το δυνατό πιο συχνά, χωρίς να ακούγεται περιττή η επανάληψη τους. Να θυμάστε ότι είναι εξίσου σημαντικό το κείμενο σας να μπορεί να διαβάζεται καλά από τη μηχανή αναζήτησης, επομένως το να βάζετε τις λέξεις - κλειδιά μόνο στο πάνω μέρος της σελίδας ή μονάχα στους τίτλους, μάλλον δε θα είναι αρκετό για να φέρει το site σας στις πρώτες θέσεις.
3. Να προσέξετε ιδιαίτερα τον html τίτλο κάθε σελίδας.
Θα πρέπει να συμπεριλάβετε τις φράσεις - κλειδιά που έχετε επιλέξει στον html τίτλο (HTML Title) της σελίδας και φροντίστε να μην πιάνετε χώρο με "άχρηστες" λέξεις. Μην χρησιμοποιείτε τον html τίτλο για να παρουσιάσετε το όνομα της εταιρίας σας, ή για να γράψετε απλώς «Home Page». Ο html τίτλος θα πρέπει να αντικατοπτρίζει ακριβώς το περιεχόμενο της σελίδας σας με τη χρήση των φράσεων - κλειδιών που πιθανότατα πληκτρολογούν οι άνθρωποι σε μια μηχανή αναζήτησης για να βρουν την εταιρία σας.
Τι είναι ο html τίτλος;
Ο html τίτλος είναι οι λέξεις που εμφανίζονται στο title bar, την γνωστή μπλε μπάρα στο πάνω μέρος του Internet Explorer ή άλλου browser. Οι λέξεις αυτές δεν εμφανίζονται πουθενά αλλού στην ιστοσελίδα σας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι λέξεις αυτές καταχωρούνται στο title tag του κώδικα HTML της ιστοσελίδας. Συνήθως το title tag αποτελεί το πρώτο στοιχείο στην περιοχή του site σας, και ακολουθείται από τα Meta Description και Meta Keywords Tags.
Ένα προσεκτικά σχεδιασμένο Title tag αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την κατάταξη της ιστοσελίδας σας από τις μηχανές αναζήτησης.
4. Μην υποβάλλεται το site σας στις μηχανές αναζήτησης.
Αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, όμως αν μια μηχανή αναζήτησης δεν βρίσκει την ιστοσελίδα σας από μόνη της, τότε η σπουδαιότητα της μειώνεται δραματικά και η σειρά κατάταξης της θα είναι φυσικά μικρότερη. Αντίθετα, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να υποβάλετε το site σας σε ιστοσελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα.
5. Μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα
Το να βρεθείτε στις πρώτες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης παίρνει χρόνο. Από τη στιγμή που το site σας προστεθεί σε μια μηχανή αναζήτησης, η κατάταξη του θα ξεκινήσει από χαμηλά επίπεδα και κατόπιν σιγά-σιγά θα προχωρήσει στις πρώτες θέσεις.
Αυτό που μετρούν οι μηχανές αναζήτησης είναι η δημοτικότητα του ανάμεσα σε άλλα sites (backlinks) και χρειάζεται χρόνος για να γίνει το site σας ένα από τα δημοφιλέστερα site στην κατηγορία του.
Υπολογίζεται ότι το Google τους πρώτους 9 μήνες κρατάει ένα καινούριο site σε πολύ χαμηλή θέση. Μετά τους 9 πρώτους μήνες, η θέση κάθε site θα βελτιωθεί σταδιακά.
6. Συμπεριλάβετε links υψηλής ποιότητας στο site σας.
Θα πρέπει να εργάζεστε συνεχώς για την βελτίωση του site σας, ώστε να γίνει καλύτερο και άλλα sites να το προτείνουν προσθέτοντας links (συνδέσμους) προς εσάς. Να αναζητάτε πάντα άλλα sites που ίσως να ενδιαφέρονται να κάνουν το site σας διαθέσιμο στους επισκέπτες τους. Η σύνδεση με άλλα sites είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση του site σας για τις μηχανές αναζήτησης.
Κάθε σημαντική μηχανή αναζήτησης δίδει μεγάλη έμφαση στη δημοτικότητα του site σας, δηλαδή στον αριθμό και την ποιότητα των links από άλλα sites προς το δικό σας (link popularity). Να θυμάστε όμως το παλιό ρητό: "Πες μου την παρέα σου, να σου πω ποιος είσαι". Επομένως, σιγουρευτείτε ότι τα sites με τα οποία συνδέεται το site σας (links) είναι άψογα φτιαγμένα και σημαντικά στον τομέα τους. Η σύνδεση σας με ένα πρόχειρα κατασκευασμένο και ασήμαντο site, θα έχει αρνητική επίπτωση στη δική σας εικόνα στις Μηχανές Αναζήτησης.
7. Καλογραμμένα κείμενα χωρίς λάθη
Εξασφαλίστε ότι το κείμενο σας είναι καλογραμμένο και το πιο σημαντικό, χωρίς τυπογραφικά λάθη ή ανορθόγραφες λέξεις. Να διαβάζετε το κείμενο σας πάντοτε πολλές φορές και μετά να βάζετε και κάποιον άλλο να το διαβάσει! Αυτά τα μικρά, ενοχλητικά ζωύφια, τα ορθογραφικά λάθη, έχουν πάντα τον τρόπο τους να τρυπώνουν στις μικρές «ρωγμές» του κειμένου σας. Φροντίστε να τα εξαφανίσετε! Αυτό το ονομάζουμε «αποβολή/ εξάλειψη των ανορθογραφιών («expelling the misspelling»).
Αν ακολουθήσατε αυτές τις μικρές συμβουλές μας και παρόλα αυτά δεν μπορείτε να εντοπίσετε το site σας στις μηχανές αναζήτησης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξετε είναι το κείμενο της σελίδας σας.
Εάν το κείμενο στις σελίδες σας είναι λιγότερο από 250 λέξεις, αυτό θα μπορούσε να είναι το πρόβλημα.
Επίσης, να ελέγχετε δυο φορές την πυκνότητα των λέξεων - κλειδιά (keywords) που χρησιμοποιείτε και να βεβαιωθείτε ότι έχετε δυο ή τρεις φράσεις-στόχο ανά σελίδα.
Το χτίσιμο ενός site απαιτεί πολλή δουλειά, αλλά αν δεν το επισκέπτεται κανείς, η δουλειά πάει χαμένη. Έτσι, ακόμα και όταν νομίζετε ότι το site σας είναι έτοιμο, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.
0 Σχόλια